Miksi liikunnan aloittaminen on hankalaa?

Liikkumisen terveysvaikutuksista puhutaan paljon ja jokainen tietää, että pitäisi liikkua.

Miksi aloittaminen sitten on niin kauhean hankalaa?

Jokainen on varmasti jossain vaiheessa elämäänsä syystä tai toisesta onnistunut liikkumaan niin, että liikunnasta on tullut mukavaa. Ainakin silloin lapsena. Ja jokainen on joskus kokenut liikunnasta saatavan hyvän olon. Ja sitten liikkuminen on loppunut syystä tai toisesta. Ystävissä on edelleen niitä himoliikkujia ja itse on lähinnä aktiivisuustasoltaan samaa luokkaa talviunilla makaavan karhun kanssa. Kuullessaan puhuttavan endorfiinihumalasta ensimmäinen ajatus on, että miksi nähdä vaivaa, kun humalan saa suoraan pullosta. Ainoa maraton, jonne enää edes kuvittelee osallistuvansa, on Netflixin sarjamaraton. Ja ainut hauiskääntö, jonka suostuu tekemään, on pullon tai lasin vienti suuta kohti.
Talviunilla makaavaan karhuun verrattuna suurin erotus on, että siinä missä karhu käyttää rasvavarastojaan, itse täydentää niitä sipsipussista tasaiseen Viaplayn tuikitarpeellisen viihdeohjelman tahtiin. Ja kuullessaan, että pitäisi päivittäin syödä kaikissa sateenkaaren väreissä ensimmäinen ajatus on, että tulihan varmasti irtokarkeissa riittävän laaja valikoima pussiin.

Ja olo on vetämätön, peilikuva ällöttää ja itsetunto on alempana kuin Mariaanien haudan pohja. Pitäisi alkaa liikkua, haluakin olisi, mutta ei. Huomenna sitten. Kuvio jatkuu päivästä, viikosta ja jopa vuodesta toiseen.

Miksi ihmeessä aloittaminen sitten on niin kauhean vaikeaa. Jopa niin vaikeaa, että liikkuminen tuntuu alkuun lähes vastenmieliseltä?
Useissa tutkimuksissa on osoitettu, että säännöllinen liikkuminen kasvattaa endorfiinivastetta. Toisin sanoen, aivot palkitsevat liikkujan aina vain suuremmalla palkkiolla. Tiesit varmasti tämänkin. Ja silti se oma liikkuminen tuntuu ikävältä. Joten tässä tulee se mutta. Liikkumisen tuomat palkkiot valitettavasti tuntee vasta parin kolmen viikon säännöllisen liikkumisen jälkeen. Siksi liikkumisen aloittaminen on niin haastavaa. Tässä alussa juuri pitäisi olla sinnikäs. Pitäisi yksinkertaisesti vain mennä suomalaisella sisulla yli tämän vaiheen.

Kävely metsässä rentouttaa ja parantaa mieltä.

Mistä sitten saada se sisu siihen aloittamiseen?


Motivaatio

Mieti, miksi haluaisit liikkua. Usein ajatellaan painon pudotusta suurimpana motivaattorina. Mutta se harvalla oikeasti toimii riittävän suurena motivaationa. Olet saattanut kokeilla lisätä liikuntaa ja todennut, että paino ei pudonnutkaan. Keholla kun on tapana ottaa menettämänsä takaisin.
Mitäpä, jos miettisitkin, mitä sellaista jaksaisit / pystyisit tekemään, mitä juuri nyt et jaksa / pysty. Motivoisiko sinua tieto, että tutkimusten mukaan jokaista liikkumaasi tuntia kohtaan pidennät elinajanodotettasi kolmesta viiteen tuntia? Entä motivoisiko sinua se, että tutkimusten mukaan liikunta parantaa älykkyyttä? Entä se, että tutkimusten mukaan liikunta parantaa muistia? Entä se, että sen on todettu ehkäisevän diabeteksen lisäksi mm. Alzheimerin ja Parkinsonin tautia tai vähintäänkin hidastavan niiden puhkeamista? Entä motivoisiko se, että liikunta kasvattaa tutkimusten mukaan luovuutta?
Ai olet jo liian masentunut. No mitäpä, jos ajattelisit, että jokainen ottamasi askel vähentää masennusta, ahdistusta ja alakuloa ja parantaa itsetuntoa?

Aloita pienestä

Aloita pienillä muutoksilla. Kirjoita vaikka itsellesi lappu, jonka näet päivittäin. Kirjoita siihen: ”Tee edes jotain hyvinvointisi eteen”. Ja laita tuo lappu näkyville. Älä lähde pitkän liikkumattomuuden jälkeen ahnehtimaan ja liian suurilla tavoitteilla. Tuo ”Tee edes jotain” voi olla vaikka nousta jokaisella TV:n mainostauolla ja tehdä kaksi – kolme kyykkyä tai polven nostoa. Se voi olla nousemista bussista yhtä pysäkkiä aiemmin tai auton jättäminen parkkihallin perälle. Se voi olla yksi vartin kävely lauantai aamuna.
Yleinen aloittelijan virhe on lähteä ahnehtimaan ja saada itsensä totaalisen kipeäksi. Ja kipuja parannellessa ei sitten enää ainakaan ikinä halua liikkua enää.

Muuta vain yhtä tai kahta asiaa kerrallaan. Suureen muutokseen tarvitaan paljon muutoksia, mutta niitä ei tarvitse aloittaa kaikkia kerralla. Toki siis, jos haluat, voit osallistua kuukauden aloitusmuutokseen ja sitoutua siihen täysillä. Näin saat todella hyvän alkupotkun muutokselle. Todelliseen elämäntapamuutokseen menee kuitenkin puoli vuotta ennen kuin uudet tavat ovat jollain tavalla juurtuneet elämäämme. Aloita siis pienistä muutoksista, joihin pystyt todella sitoutumaan ja joista pystyt pitämään kiinni.
Olen usein kuullut ihmisten hankkineen koiran, jotta he lähtisivät enemmän lenkille. Ei tarvitse miettiä, miksi on niin paljon koiria, joiden lenkit rajoittuvat korttelin ympäri kiertoon. Jos räntäsateeseen meno kello 7 aamulla ei ole ollut se oma juttu, niin tuskin se siitä hetkessä muuttuu. Aloita ensin liikkuminen – ota vasta sitten koira, jos haluat. Siinäpä hyvä motivaattori.
Ja jos se koira on jo siellä kotona, niin ajattele, kuinka hyvää koiralle liikkuminen kanssasi tekee. Hyvin liikutettu koira on onnellinen koira. Mitäpä, jos päättäisit edes kerran viikossa tehdä oikein kunnon lenkin.

Hanki kaveri

Liikkuminen kaverin kanssa on yleensä mukavampaa kuin yksin. Ja silloin harvemmin tulee kieltäydyttyä lenkistä tai muusta sovitusta treenistä. Ja sen kaverin voi hyvin bongata myös lenkkireitin varrelta tai ehkäpä Facebookista. Sen kun vain avaa suunsa. Ei ehkä kovin suomalainen tapa, mutta eikös tässä nyt hyvää vauhtia kansainvälistytä.

Sopiva laji

Kävely on halpaa ja helppoa liikuntaa ja reipas kävely on todella hyvää liikuntaa. Luonnossa kävely taas parantaa mielialaa ja rentouttaa. Se ei kuitenkaan vedä vertoja juoksemiselle terveysvaikutuksiltaan. Mutta kaikki eivät pidä juoksemisesta.
Tärkeintä olisi löytää se oma laji, josta innostuu.
Dobo on omasta mielestäni metsässä kävelemisen, kiipeilemisen ja juoksemisen rinnalla parasta. Koska myös sitä voi tehdä yhdessä koiran kanssa! Ja toisin kuin edellä mainitut sen avulla saa parannettua lihaskuntoa.

Aika on rajallista?

Jokainen askel on eteenpäin. Ja itseni toistamisenkin uhalla sanon vielä sen, että jokainen liikuntaan käyttämääsi minuutti pidentää elinajanodotettasi. Se on siis hyvin sijoitettua aikaa. Intervallitreenit voi toteuttaa helposti. Mitä, jos jatkossa edes kiihdyttäisit jokaiseen lenkin varrella tulevaan ylämäkeen kunnon spurtin? Tai tekisit edes minuutin reipasta paikallajuoksua.

Repsahdukset

Ok, oli hyvä alku ja sitten se jäi. Ole itsellesi armollinen. Aloita uudelleen. Jokainen askel on kohti parempaa terveyttä. Muista, että liikut vain itseäsi, terveyttäsi ja tulevaisuuttasi varten.



Jokainen aloittaa jostakin.